Friday, April 29, 2011

The Duchess of Cambridge Tiara..

After watching the wedding of The Duke of Cambridge,Prince William and Duchess of Cambridge,Princess Catherine theres only a word to describe it..totally was awesome...
Something yang membuatkan HUNKZ tertanya tanya is about the it specially design to Catherine or the royal family lend it to her on her wedding day...In order to get the answer,HUNKZ search about it kat laman web diraja favourite royal website other than "The Royal Forum"....and it works.....i get the answer..
The tiara actually was given to the Queen Elizabeth the Queen Mother (moyang kepada Prince William) from her husband,HM King George VI,3 weeks before their coronation..According to the website the tiara is called "Scroll Tiara"

Picture of HM King George VI and HM Queen Mother.The Queen is wearing "Scroll Tiara"

This is Princess Margaret the Countess of Snowdon wearing the same tiara,She is the younger sister of the Queen Elizabeth II

Princess Anne the Princess Royal also wearing the same tiara.She is the only daughter of Queen Elizabeth II
Duchess of Cambridge wearing the same tiara on her wedding day..

p/s : i think it is a custom in each royal family around the world that they're inherited the royal jewellery.. Catherine is so gorgeous,, 

Thursday, April 28, 2011

Tunku Erika adalah Mak Boya saya....

who is she..????
yes she is Mak Boya..haha..TUNKU ERIKA MUNAWERAH..
this mak cik is actually kawan HUNKZ masa kat matrik dulu...dalam previous post HUNKZ ada kata nak tulis pasal Mak she is the Mak Boya...penting sangat ke aku nak nulis pasal kau nie mak cik....
the answer from me is yes because this lady had say something about me that make me insane and WOW...

what is something..?????

eehhhmmmmm....bagi others and maybe including her,that "something" tue agak small or maybe minute matter,tapi bagi HUNKZ that "something" is really big as me..haha..

so HUNKZ mau "cer citer,cer citer" la nie...

dia penah tulis kat blog dia my favourite habit dalam kelas masa memula masuk matrik dulu...that is meng"usha" my classmate yang pompuan...i think its normal....tapi HUNKZ memang buat menda nie secara tersembunyi and im not even berkongsi this habit with any guys in the class because i dont wanna share that majestic view..haha...tapi cemana pulak HUNKZ boleh terkantoi ngan my Mak Boya nie.......
aku rasa ank pom mesti kaki meng"usha" jugak nie Erika kan......oppss.

i was injured after had an "ice fighting" with her..

masa dekat matrik HUNKZ try to against my vows...what is the vows???? "outspokenness",i dont care what people might say..
my mama pernah advise me to jangan nak jadi too outspoken in the new tempat,sebab nanti takot orang memandangkan HUNKZ nie anak yang baik,so i have to listen to her to not jadi too outspoken..and menda tulah yang against my vows....tapi HUNKZ pom tak tau cemana my Mak Boya boleh perasan menda nie...maybe HUNKZ masih ber"outspoken" tanpa disedari....tapi my Mak Boya sedar and it is so bila dia cakap dalam blog dia pasal menda nie HUNKZ tegelak sesorang...haha

my Mak Boya nielah yang membekalkan lagu Bruno Mars to me...and hasilnya almost everynight HUNKZ open my lappy and listen to it...

something about Mak Boya yang HUNKZ like is, dia punya style yang simple....cuba tengok this blog punya tagline "SIMPLICITY IN TODAYS MODERN WORLD IS SOMETHING THAT WE CANNOT LIVE WITHOUT"....HUNKZ tak copy mana mana key...that is me...HUNKZ love to be simple...and that is Mak Boya.....petama kali HUNKZ nampak dia punya style is pakai baju kurung,variety of gelang getah and loafers..agak different dari lady yang len...

that is Erika yang HUNKZ kenal almost stawun...dia nie pom agak ganaz..haha

his and her..

Wednesday, April 27, 2011

HM Queen Mary of Teck

haloo bloggers and visitors..
my purpose of creating this blog is to write or share somethings about royalty and the monarchy system from all over the world..from my point of view monarchy system is really unique and their monarchs are last  blog post about royalty is the death of the former queen of the state of Terengganu, the late Tuanku Ampuan Bariah.."YMM Tuanku Ampuan Bariah Mangkat" ..

In this post i'd like to share the story of the most recognizable and the most influential queen consort of the Great Britain,HM Queen Mary of Teck.She was born on 26 May 1867 and daughter to the Prince Francis,Duke of Teck and Princess Mary Adelaide,She was born at Kensington Palace,London

Kensington Palace
She was married to Prince George,Duke of York, on 6 July 1893 at St James Palace.(Actually St James Palace is also the venue where Prince William and Kate Middleton announced their marriage). Their marriage was blessed with six children namely King Edward VIII, King George VI, Princess Mary, Prince Henry, Prince George and Prince John (die at the young age)

Interesting fact about Queen Mary...

(,) She is the grandmother to the present monarch of Great Britain,HM Queen Elizabeth II

HM Queen Mary and Princess Elizabeth (HM Queen Elizabeth II)

(,) She was the trusted advisor to her late father-in-law,King Edward VII

HM King Edward VII
(,) She and her husband,HM King George V was the last emperor and empress of India.

HM King George V and HM Queen Mary
During Delhi Durbar in 1911

(,) Her parent called her as "May" as her nickname because she was born on May.

(,) She is the most superbly bejeweling queen.

Look at her fine jewellery and how she wear it,

(,) Two of her sons was the king of the Great Britain.Her eldest son,Prince Edward was installed as King      Edward VIII. However,he was only reigned for 11 months when he decided to abdicate in order to marry Wallis Simpson,a widower.After the abdication,he was known as,Prince Edward the Duke of Windsor.To replace the throne,Prince Albert was chosen to be elected as the new king of Great Britain as King George VI. For your information,King George VI is the father to the present monarch of Great Britain,HM Queen Elizabeth II.
HM King Edward VIII
HM King George VI

(,) The abdication of her eldest son was Queen Mary's greatest dissapoinment.


p/s : puas hati dapat buat post nie..its my own writing no copy and paste ok..

Tuesday, April 26, 2011

my first and last KMPP...

hello to all THEADMIRE HUNKZ i am officially an unemployed..i just graduated from my beloved  and beloved college,Penang Matriculation College or well known as KMPP....HUNKZ menghabezkan masa selama 11 bulan kat sini..dalam masa 11 bulan tue la banyak giler pengalaman di KMPP nie yang agak new to me and the experience of it is somewut different ....disinilah HUNKZ menimba ilmu..disinilah HUNKZ buat pertama kalinya do everythings ngan kawunk...disinilah petama kalinya HUNKZ mendapat n merasai "nikmat" dan nikmat ada roomate..

i was here
manusia yang paling rajin dalam bilik..hazaruddin namanya...

mamat yang agak poyo..haha...kami sering bertukar baju kemeja n tie to kuliah..fahmie from ganu kiter..

manusia yang pintar yaamatz dalam bilik..rasyid also from ganu..
pengalaman bersama geng geng kuliah,my practicumate n my roomate semuanya amat dirindui although some of it tue sesangat la menyakitkan hati..tapi sejujurnya HUNKZ dah lupakan and i hope the same goes to them..masa kat matrik nie perkara yang paling HUNKZ nak buat is meniti di titian maut kat tasik KMPP..and   i did it..masa nak meniti tue mulut aku la yang paling bising..bukan apa takot terjatoh ke dalam lembah amazon style KMPP yang penoh ngan "pirana"..

nie bukan gamba propa ok..

during my last time kat KMPP,my kawunk ada ajak HUNKZ outing untok kali yang last before kita take our leave from KMPP..journey waktu nak pegi jusco tue la yg amat ,mengharukan HUNKZ..

nothing yang pelik rite..tapi ank terkepit dalam sebuah.....
van burok..

itulah dia HUNKZ di KMPP..theres a lot of things to be shared but tak payahlah sume disharekan...sebab HUNKZ tak mau terlalu merindui my past becoz my experience and new life which is much important is waiting for me...
to all KMPP 10/11 all good wishes to you..

p/s : HUNKZ akan buat post pasal my "mak boya"..

Monday, April 18, 2011

my mama wont read this..

40 Things Your Mom Might Now Know About You

Be careful your mom might be reading this ;) Have Fun!

1. What color is your underwear right now?grey
2. What are you listening to right now?grenade
3. what are the last 2 digits in your phone number?48
4. What was the last thing you ate?rice
5. If you were a crayon what color would you be?black
6. How is the weather right now?calm
7. Who was the last person you talked to on the phone?dad
8. The first thing you notice about the opposite sex?lips
9. Favorite type of Food?fish curry (mama buat)
10. Do you drink?nope
11. Do you smoke?nope
12. Ever get so drunk you dont remember?nope
13.What color are your eyes?brown
15. Do you wear contacts?nope
16. Single?double
17. Favorite Month?april (coz i love num 4)
18. Ever cried for no reason?nope
19. Last Movie you watched?fired up
20. Favorite day of the week?sunday
21. Are you too shy to ask someone out?nope and yez
22. Hugs or Kisses?hugs
23. Chocolate or Vanilla?vanilla
24. Do you want your friends to respond?up to 'em
25. Who is most likely to respond?dunow
26. Who is least likely to respond?dunow
27. What books are you reading?queen;s mom
28. Piercings?nope
29. Fav. Movie?titanic
30. Fav. baseball team?dunow
31. Any pets?nope
32. AIM?success in wutever im doim
33. Butter, Plain or salted popcorn?salted popcorn
34. Dogs or cats?cats
35. Fav. flower?dunow
36. Have you ever fired a gun?nope..wanna try
37. Do you like to travel by plane as opposed to car?yup
38. Right handed or left handed?right
39. How many pillows do you sleep with?2
40. Are you missing someone?my late granny
Take this survey

waiting is killing my soul...

hype bloggers....
yes....WAITING IS KILLING ME.....HUNKZ amat benci menunggu and membuat orang menunggu and tertunggu tunggu..
now im waiting my kawan yang agak boneng to give my picture during our last time outing n jejalan kat pulau mutiara nie....
theres a lot of thing to storimolie...its really killing,,rocking,,insane memories....

Tuesday, April 05, 2011

Adolf Hitler yang tidak diketahui umum,,

Adolf Hitler...

post HUNKZ kali nie ada kaitannya dengan pemimpin Nazi yang amat sinonim dengan German..
based pada pengetahuan HUNKZ Hitler nie termasok dalam golongan yang kejam berdasarkan pembunuhan and kemusnahan yang dia dan tenteranya buat.....


HUNKZ totally salah...beside dia punya kejahatan theres the other side of him that people don't know....
kat bawah nie HUNKZ "paste"kan an article about him yang HUNKZ terbaca dalam satu blog....
HUNKZ teruja membacanya and rasa nak share...

1. Prinsip Hitler berkaitan Yahudi, Zionisme dan penubuhan negara Israel. Hitler telah melancarkan Holocaust untuk menghapuskan Yahudi kerana beranggapan Yahudi akan menjahanamkan dunia pada suatu hari nanti.

2. Prinsip Hitler berkaitan Islam. Hitler telah belajar sejarah kerajaan terdahulu dan umat yang lampau, dan beliau telah menyatakan bahawa ada tiga tamadun yang terkuat, iaitu Parsi, Rome dan Arab. Ketiga-tiga tamadun ini telah menguasai dunia satu ketika dulu dan Parsi serta Rome telah mengembangkan tamadun mereka hingga hari ini, manakala Arab pula lebih kepada persengketaan sesama mereka sahaja. Beliau melihat ini sebagai satu masalah kerana Arab akan merosakkan Tamadun Islam yang beliau telah lihat begitu hebat satu ketika dulu.

Atas rasa kagum beliau pada Tamadun Islam, beliau telah mencetak risalah berkaitan Islam dan diedarkan kepada tentera Nazi semasa perang, walaupun kepada tentera yang bukan Islam.

Beliau juga telah memberi peluang kepada tentera German yang beragama Islam untuk menunaikan solat ketika masuk waktu di mana jua...bahkan tentera German pernah bersolat di dataran Berlin dan Hitler ketika itu mennggu sehingga mereka tamat solat jemaah untuk menyampaikan ucapan beliau...

Hitler juga sering bertemu dengan para Ulamak dan meminta pendapat mereka serta belajar dari mereka tentang agama dan kisah para sahabat dalam mentadbir...

Hitler bersama Syeikh Amin Al-Husainiy

Beliau juga meminta para Sheikh untuk mendampingi tentera beliau bagi mendoakan mereka yang bukan Islam dan memberi semangat kepada yang beragama Islam untuk membunuh Yahudi...

Seorang tentera Nazi melekatkan gambar Mufti Al-Quds

Semua maklumat ini ialah hasil kajian sejarah yang dilakukan oleh saudara aku untuk tesis PhD beliau dan beliau meminta aku tidak menokok tambah apa-apa supaya tidak menyusahkan beliau untuk membentangkannya nanti. Beliau tidak mahu aku campurkan bahan dari internet kerana aku bukan pakar bidang sejarah. Tetapi gambar-gambar yang ada di sini sudah lama tersebar dan semua orang boleh melihatnya di internet.

Aku juga sedaya upaya mencari maklumat tambahan di internet dan berjumpa beberapa perkara :

1: Pengaruh Al-Quran di dalam ucapan Hitler.
Ketika tentera Nazi tiba di Moscow, Hitler berhajat menyampaikan ucapan. Dia memerintahkan penasihat-penasihatnya untuk mencari kata-kata pembukaan yang hebat tak kira dari kitab agama, kata-kata ahli falsafah ataupun dari bait syair. Seorang sasterawan Iraq yang bermastautin di German mencadangkan ayat Al-Quran :

(اقتربت الساعة وانشق القمر) bermaksud : Telah hampir Hari Kiamat dan bulan akan terbelah...

Hitler berasa kagum dengan ayat ini dan menggunakannya sebagai kalam pembukaan dan isi kandungan ucapan beliau. Memang para ahli tafsir menghuraikan bahawa ayat tersebut bermaksud kehebatan, kekuatan dan memberi maksud yang mendalam.

Perkara ini dinyatakan oleh Hitler di dalam buku beliau Mein Kampf yang ditulis di dalam penjara bahawa banyak aspek tindakan beliau berdasarkan ayat Al-Quran, khususnya yang berkaitan tindakan beliau ke atas Yahudi...

2. Hitler bersumpah dengan nama Allah yang Maha Besar

Hitler telah memasukkan sumpah dengan nama Allah yang Maha Besar di dalam ikrar ketua tenteranya yang akan tamat belajar di akademi tentera German.

" Aku bersumpah dengan nama Allah (Tuhan) yang Maha Besar dan ini ialah sumpah suci ku,bahawa aku akan mentaati semua perintah ketua tentera German dan pemimpinnya Adolf Hitler, pemimpin bersenjata tertinggi, bahawa aku akan sentiasa bersedia untuk berkorban dengan nyawaku pada bila-bila waktu demi pemimpin ku"

3. Hitler telah enggan meminum beer (arak) pada ketika beliau gementar semasa keadaan German yang agak goyah dan bermasalah. Ketika itu para doktor mencadangkan beliau minum beer sebagai ubat dan beliau enggan, sambil mangatakan " Bagaimana anda ingin suruh seseorang itu minum arak untuk tujuan perubatan sedangkan beliau tidak pernah seumur hidupnya menyentuh arak?"

Ya, Hitler tidak pernah menjamah arak sepanjang hayat beliau...minuman kebiasaan beliau ialah teh menggunakan uncang khas...

Bukanlah tujuan penulisan ini untuk membela apa yang dilakukan oleh Hitler, tetapi ianya bertujuan untuk menyingkap apa yang disembunyikan oleh pihak Barat. Semoga kita semua beroleh manfaat.

p/s : tentang apa yang berlaku to our saudara kat Palestin....fikir fikirkan..

Monday, April 04, 2011

gara gara exam...GENE MUTATION..

a few days more left before my final exam..deep in my heart im still hope that i can get another A in biology....
so,in order to refresh my mind i would like to test myself about GENE MUTATION.....

why in blog???????.....
this is because i've finished all the past year question and all exercise,,no harm done if im using this THEADMIRE HUNKZ.BLOGSPOT as my "revision corner".....hahaha
lets begin..

what is gene mutation??..
gene mutation occur when there is change in nucleotide sequences of DNA in a gene..There are 4 types of gene mutation namely base substitution, base inversion, base deletion and base insertion.

Base substitution occur when one or more base pair in nucleotide sequence in a gene is substitute.Base substitution can result change in codon.Change in codon will result two different condition liken missense mutation and nonsense mutation.Missense mutation occur when there is change of amino acid.For example amino acid valine replace glutamic acid.This will cause sickle cell anaemia.Nonsense mutation occur when a codon become stop codon.

Base insertion occurs when there is insertion of one or more nucleotide sequence in a gene.

Base deletion occur when theres a deletion of one or more base pair in nuleotide sequence in a gene. Base deletion can lead to major thalassaemia.

Both base insertion and base deletion are fatal.This is because there can cause frameshift mutation.Frameshift mutation occurs when there are deletion or inversion of nucleotide sequence at mutation point. Thus it will shift the reading frame by one or more bases. Then,gene will be read in the wrong three base group or codon. So,starting from the mutation point the coding sequence of amino acid is changed and this changes will caused different protein is produced.

Base inversion occur when one or more bases pair in nucleotide sequence is inverted.

Wallah....thats all about gene mutation..done

p/s : sajer nak menconteng my blog and maybe share...

Short wall chatting....

p/s : time buat post nie HUNKZ dpt message to check MUNSYI test..

Saturday, April 02, 2011


hype to all bloggers...on the day im writting this post,secara officialnya HUNKZ boleh kata yang kehidupan selama setahun HUNKZ di Kolej Matrikulasi Penang nie almost come to the end...seriously memang sedih tahap BONENG nak say bubuy to all of my friends here...HIP4 is actually my class name...YA...HUNKZ adalah students hayat yang bercita cita nak berjaya dalam bidang BIO MEDIC...wish me lark.....
entry post kali nie memang HUNKZ dedicated khas untok all the members of the class........
but because theres a lot of thing to say,HUNKZ tak tau nak cakap apa...but HUNKZ ada jumpa satu lagu yang described everything about HUNKZ's friends in here n my feeling.......(ahakz telebih touching sudah)

MOve oN

How do I end up in the same old place
Faced again with the same mistakes
So stubborn, thinking I know what is right
But life proves me wrong everytime

Taking roads that lead me nowhere
How do I expect to get there
But when will I learn to just put you first

I come to you now when I need you
But why do I wait to come see you
I always try to do this on my own, but I was wrong
'Cause only with you can I move on, can I move on

When I am weak, it's you that makes me strong
And I know that you've been with me all along
So many times I forget to close my eyes
And listen to my heart
With you life is so easy
Why do I make it hard

Taking roads that lead me nowhere
How do I expect to get there
But when will I learn to just put you first

I, I come to you now when I need you
But why do I wait to come see you
I always try to do this on my own, but I was wrong
'Cause only with you can I move on

I'll get out of my own way,
Let you have your way
Cause I realized I'm no good on my own
I'm there for you, I'll serve for you
I can't live without you

I come to you now when I need you
But why do I wait to come see you
I always try to do this on my own, but I was wrong
I was wrong, I was wrong
With only you, only you, with only you
Can I move on, can I move on
Can I move on

this song sang by Bruno Mars....
sedih siot dowh HUNKZ nak tinggal ankpa semua....hahaha...memang la HUNKZ jadi agak touching when im talking about friends,,,,,


p/s : rasa nak nangis..kahkahkah